Ze zbioru wszystkich liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia:
A− "wylosowana liczba jest podzielna przez 11"
B− "wylosowana liczba jest nie większa niż 35 i nie mniejsza niż 25"
C− "wylosowana liczba jest podzielna przez 5 i nie jest podzielna przez 3"
D− "wylosowana liczba jest całkowitą wielokrotnością liczby 6 lub liczby 8"
| 9 | ||
A− (11,22,33,44,55,66,77,88,99) − 9 P(A)= | ||
| 91 |
ilość liczb 2cyfrowych to 91 a nie 89, sory
| 1 | ||
P(A)= | ||
| 10 |
| 11 | ||
P(B)= | ||
| 90 |
| 12 | 4 | |||
P(C)= | = | |||
| 90 | 30 |
| 22 | ||
P(D)= | ||
| 90 |
już się połapałam o co w tym chodzi. Sprawdziłam z odpowiedziami i wszystko się
zgadza
Jeszcze raz dzięki