Czy mozna to pierwiastki skrocic?
lolllo: ile to jest tylko prosze aby to rozpisac troszke V=a3√2 ułamek12=18√2
26 wrz 16:59
26 wrz 17:01
lolllo: V=a3√2 ułamek12=18√2 sorry blad
26 wrz 17:01
26 wrz 17:02
lolllo: a3√2 w ułamku jest 12 a to wszystko rowna sie 18√2
26 wrz 17:03
ICSP: wiem

V = 18
√2
26 wrz 17:03
lolllo: tak dokladnie
26 wrz 17:05
ICSP: ucz sie pisać ułamki
| | a3√2 | |
18√2 = |
| dzielę obustronnie przez √2 |
| | 12 | |
| | a3 | |
18 = |
| przemnażam obustronnie przez 12 |
| | 12 | |
216 = a
3 i teraz już bez problemu.
26 wrz 17:05
lolllo: dzięki wielkie
26 wrz 17:05
lolllo: tylko licznik się dzieli i mnoży w ułamku?
26 wrz 17:11
LOL: U {10−6 √2} U {2}
30 wrz 10:32
nice:
Czy można skrócić
√3 z 3 ?
16 gru 16:50
s: 6√13/26
22 cze 23:44
Jolanta: | | 6√13 | | 3√13 | |
, |
| =dziele licznik i mianownik przez 2= |
| = |
| | 26 | | 13 | |
| | 3√13 | | 3 | |
13=√13*√13 czyli. = |
| = |
| |
| | √13*√13 | | √13 | |
O ile nie ma być usunięta niewymierność z mianownika
23 cze 16:46