Proszę o pomoc
Kuba: Oblicz pole przekroju graniastosłupa prawidłowego ośmiokątnego o krawędzi podstawy 3 i
wysokości 4,płaszczyzną przechodzącą przez dłuższą podstawę i krawędzi podstawy górnej.
26 wrz 16:55
dero2005:

dane a = 3, h = 4
napisz dokładnie przez co ta płaszczyzna przechodzi
26 wrz 17:47
Kuba: Dłuższą podstawę i krawędzi podstawy górnej.
26 wrz 18:06
Kuba: Wiesz jak to zrobić?
26 wrz 18:26
dero2005: nie rozumiem co to jest "podstawa dłuższa"
26 wrz 18:36
Kuba: przez dłuższą przekątną podstawy (sorryy)
26 wrz 19:16
dero2005: czy tam na pewno jest ośmiokąt czy sześciokąt
26 wrz 19:28
dero2005: w ośmiokącie jest trzy przekątne podstawy − najdłuższa, średnia i najkrótsza
26 wrz 19:32
Kuba: osmiokąt
26 wrz 19:32
Kuba: Soryy masz racje
26 wrz 19:34
dero2005:

przez którą przekątną podstawy przechodzi ta płaszczyzna
26 wrz 19:34
Kuba: przez dłuższą czyli zielona
26 wrz 19:39
dero2005:

czy to o to chodzi?
26 wrz 19:40
Kuba: raczej o to
umiesz rozwiązać to zadanie?
26 wrz 19:41
dero2005: poczekaj
26 wrz 19:42
dero2005:

Przekątna dłuższa sześciokąta s = 2a = 2*3 = 6 cm
przekątna ściany c =
√a2 + h2 =
√32 + 42 =
√9 + 16 =
√25 = 5 cm
| | s−a | | 6−3 | | 3 | |
wielkość x = |
| = |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
h =
√c2− x2 =
√52 −(32)2 =
√25 − 94 =
√914 =
12√91 cm
| | a + s | | 3+6 | | 9 | |
S = |
| *h = |
| *12√91 = |
| √91 cm2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
26 wrz 19:53
Kuba: wielkie dzięki
26 wrz 19:57