krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm a prz
niki: krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm a przekątna tworzy z
krawedzią kąt 30 stopni oblicz długość przekątnej pole powierzchni i objętość
26 wrz 16:42
niki: z krawędzią boczną
26 wrz 16:43
dero2005:

dane α = 30
o, a = 4 cm
obli. przekątną podstawy d
d = a
√2 = 4
√2 cm
obli wysokość h
h = d
√3 = 4
√2*
√3 = 4
√6 cm
obli przekątną graniastosłupa D
D =
√h2 + d2 =
√(4√6)2 + (4√2)2 =
√96 + 32 =
√128 = 8
√2 cm
obli pole powierzchni
S = 2a
2 + 4a*h = 2*4
2 + 4*4*4
√6 = 32 + 64
√6 cm
2
obli objętość
V = a
2*h = 4
2*4
√6 = 64
√6 cm
3
26 wrz 19:23