Ostrosłupy
Monia : Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a a wysokość
ostrosłupa jest równa H. Oblicz objętość ostrosłupa.
8 mar 20:00
Eta: Rozwiazuję !
8 mar 20:33
Eta:
narysuj ten osrtosłup:
zaznacz trójkąt prostokatny:
H --- przyprostokatna ( wysokość ostr.)
h --- przeciwprostokatna ( wys. ściany bocznej)
(1/3)hp --- druga przyprostokatna
hp= a√3 /2 to (1/3)hp = a√3 /6
z tw. Pitagorasa mamy:
h2 = H2 +[(1/3)h]2
h2 =h2 + a2* 3/ 36
a2 / 12 = h2 - H2
a2 = 12( h2 - H2)
V= (1/3)* Pp * H Pp= a2 √3 /4
V= ( 1/3) * 12(h2 - H2) * √3 * H / 4
V= (h2 - H2) *√3 *H [ j3]
tojuż jest ta odp; ( bo dane masz h i H
8 mar 20:41