Dowodzenie twierdzenia
Horti: Wykaż że liczba 213 + 215 + 212jest podzielna przez 21
Kompletnie tego nie rozumiem. Pomoże ktoś?
26 wrz 16:37
Vax: Zamiast 2
12 miało być chyba 2
17?

2
13+2
15+2
17 = 2
13(1+2
2+2
4) = 2
13*21, jednym z czynników jest 21 więc dane
wyrażenie się przez nie dzieli.
26 wrz 16:39
Horti: nie na pewno 212
26 wrz 16:40
Vizer: No to liczba nie jest podzielna przez 21.
26 wrz 16:41
Vax: No to się nie dzieli:
212+213+215 = 212(1+2+23) = 212*11
Ale 21 = 3*7, a żaden z czynników 212 i 11 nie dzieli się przez 3, więc dane wyrażenie przez
21 się nie dzieli.
26 wrz 16:42
Horti: no może jednak to to powinno być 17
ale o co chodzi z tym 213(1+22+24)
skąd to się bierze?
26 wrz 16:58
Vax: Wyciągam 213 przed nawias, w końcu np 215 = 213 * 22
26 wrz 17:01