Ze zbioru rozwiązań nierówności |x+3|≤5, wybierz wszystkie te liczby, które przy
Krystian: Ze zbioru rozwiązań nierówności |x+3|≤5, wybierz wszystkie te liczby, które przy dzieleniu
przez 3 dają resztę 2.
dziedzina wyskoczyła: D=<−8;2>,
ale nie rozumiem dlaczego w zbiorze zadań (pazdro "Zdaj maturę") odpowiedzi to: −7, −4, −1, 2.
przecież −7/3= −2 +1/3 , czyli reszta to 1, chyba że o czymś zapomniałem.
Będę wdzięczny za oświecenie
Pozdrawiam
26 wrz 16:32
ICSP: jaka dziedzina

−7 = −9 + 2
Magia
26 wrz 16:35
26 wrz 16:35
Krystian: Dzięki wielkie, zdaje się, że zapomniałem co to reszta...
26 wrz 16:39