matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozłóż wielomian w na czynniki grupując jego wyrazy
ellesisi:
w(x)=x
3
−
√
2
x
2
+{2}x−2
26 wrz 15:55
Grześ:
widzimy proporcje czynników, więc grupujemy tak: W(x)=x
2
(x−
√
2
)+
√
2
(x−
√
2
)=(x
2
+
√
2
)(x−
√
2
) Dalej nie da się rozłożyć
26 wrz 16:12