Kwadrat
Karol: Kwadrat jest wpisany w trójkąt równoramienny o długości wysokości 16 i długości podstawy 20,
dwa kolejne wierzchołki należą do podstawy tego trójkąta, a dwa pozostałe wierzchołki należą
do jego ramion, oblicz długość boku i pole tego kwadratu
26 wrz 14:10
Grześ:

Mamy dane tutaj:
h=16 cm
|AB|=20, czyli:
Patrzymy na trójkąt BDC i zawarty w nim trójkąt EFC. Są one trójkątami podobnymi, więc mozna
ułożyć proporcje:
| |CF| | | FE | |
| = |
| , podstawiamy wartości: |
| CD | | DB | |
160−10a=8a
18a=160
a=...
Po policzeniu boku kwadratu policzyc pole ze wzoru:
P=a
2=....
26 wrz 14:48