wielomiany
pliss: ktos może wie jak zrobić to zadanie

Dany jest wielomian W(x)=x
3+7x
2+16x+m. Dla jakich
wartości parametru m wielomian W posiada pierwiastek dwukrotny będący liczbą całkowitą.
Dla wyznaczonego m oblicz wszystkie pierwiastki wielomianu
8 mar 19:51
Jacek: pliss zróbcie mi mały prezent na dzień kobiet
8 mar 20:30
Basia: rozwiązuję, cierpliwości !
8 mar 20:47
Basia:
jeżeli W(x) ma mieć pierwiastek podwójny całkowity, to
W(x) = (x - a)2*P(x) = (x2 - 2ax + a2)*P(x)
gdzie: a∈C i wielomian P(x) jest wielomianem pierwszego stopnia czyli P(x) = x + b
(współczynnik przy x w P(x) musi być równy 1 bo współczynnik przy x3 jest równy 1, a
tylko x*x2 da nam x3)
no to mamy:
W(x) = (x2 - 2ax + a2)*(x+b) =
x3 + bx2 - 2ax2 - 2abx + a2x + a2b =
x3 + (b-2a)*x2 + (a2 - 2ab)*x + a2b
stąd:
b - 2a = 7
a2 - 2ab = 16
m = a2b
b = 2a + 7
a2 - 2a(2a+7) = 16
a2 - 4a2 - 14a - 16 = 0
-3a2 - 14a - 16 = 0 /*(-1)
3a2 + 14a + 16 = 0
Δ = 142 - 4*3*16 = 196 - 192 = 4
√Δ = 2
a1 = (-14-2)/6 = -16/6 = -8/3 odpada, bo to nie jest liczba całkowita
a2 = (-14+2)/6 = -12/6 = -2
a = -2
--------------
b = 7 + 2*(-2) = 7 - 4 = 3
b = 3
----------------
m = (-2)2*3 = 4*3 = 12
i tu już nie ma co liczyć
pierwiastkami wielomianu W(x) = x3 + 7x2 + 16x + 12 są
x1 = a = -2 (pierwiastek dwukrotny) i
x2 = -b = -3
czyli W(x) = (x+2)2*(x+3)
8 mar 21:01