określ wzajemne położenie okręgów
Emilia: Bardzo proszę o pomoc!
Określ wzajemne położenie okręgów o(O,R) i o(S,r), jeśli:
a) R=4, r=1o, IOSI=4
b)R= pierwiastek z 3 +1, r=1/pierwiastek z 3 −1, IOSI=2 pierwiastki z 3
26 wrz 12:38
sushi_ gg6397228:
zaleznosci miedzy promieniami a srodkami znasz
26 wrz 12:46
26 wrz 12:53
Emilia: jak bym znała to nie prosiłabym o pomoc

niestety matematyka to moja pięta achillesowa
26 wrz 12:53
Emilia: R+r=4+10=14
IR−rI= I4−10I=I−6I=6
IOSI<IR−rI
4<6 czyli rozłączne zewnętrznie
Czy jest to dobrze rozwiązane

? Z góry dziękują za odpowiedź
26 wrz 12:59
sushi_ gg6397228:
dostalas link
policzylas dobrze, a nazwe z kosmosu wzielas
26 wrz 13:07