matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
krzychu:
Witam
!
potrzebuje pomocy Wyznacz równania stycznych do okręgu x2− 4x+ y2−2y − 4=0 ,równoległych do osi OY.
26 wrz 11:24
Eta:
było rozwiązywane wczoraj, poszukaj w postach
26 wrz 11:33
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/102824.html
26 wrz 11:39
Eta:
2 sposób z odległością d środka okręgu S od stycznej .... d=r S( 2, 1) r=
√
2
2
+1
2
=
√
5
styczna w postaci ogólnej ma równanie: x −b=0
|2*1+0*1−b|
d=
=
√
5
√
1
2
+0
2
to |2−b| =
√
5
=> 2−b=
√
5
lub 2−b= −
√
5
b= 2−
√
5
lub b= 2+
√
5
styczne mają równania: x= 2−
√
5
i x= 2+
√
5
26 wrz 11:45