równanie z dwiema niewiadomymi
Jacek: hej, jak to zrobić

Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych x, y spełniających
równanie: 6 -
√2 = 2y + x
√2
8 mar 19:44
Basia: rozwiązuję
8 mar 19:53
Basia:
2y = -x√2 - √2 +6
-(x√2 + √2)
y = ------------------ + 3
2
jeżeli x i y mają być całkowite to √2 musi zostać zredukowany czyli
x√2 + √2 = 0
x√2 = - √2
x = -1
y =3
i to jest jedyna para liczb całkowitych spełniających to równanie
8 mar 19:58
Basia:
można to też rozwiązać inaczej
-(x√2 + √2)
y = ------------------ + 3
2
y ∈ C ⇒ x√2 + √2 musi być liczbą całkowitą podzielną przez 2 ⇒
x√2 +√2 = 2k gdzie k∈C ⇒ x√2 = 2k - √2 ⇒ x = 2k/√2 - 1 ∈C ⇔
2k / √2 = 2k√2 / 2 = k√2 ∈C ⇔ k = 0
stad :
x = 2*0/√2 -1 = -1
y = 3
8 mar 20:02
Jacek: aha

dzieki wielkie

8 mar 20:05
PN: Basiu, pomóż, proszę https://matematykaszkolna.pl/forum/10291.html
8 mar 20:19