Modulo
Miś:
Znaleźć wszystkie a∊N takie, że a10 + 1 = 0 (mod 10).
25 wrz 23:27
Eta:
To
specjalność Vaxa
25 wrz 23:33
Basia:
a10+1 musi być wielokrotnością liczby 10
czyli ostatnią cyfrą a10 musi być 9
310=59049
310+1 = 59050 = 0 (mod10)
7 też spełnia ten warunek
a potem 13 i 17, 23 i 27, .......
będą to więc wszystkie liczby postaci
n*10+3 i n*10+7 gdzie n=0,1,.....
26 wrz 00:32
Vax: Można też tak:
a10 = −1 = 9 (mod 10)
Z Chińskiego Twierdzenia o resztach jest to równoważne:
{a10 = 9 = 1 (mod 2)
{a10 = 9 = 4 (mod 5)
Z 1 od razu dostajemy a = 1 (mod 2)(*) , a w drugim z małego twierdzenia fermata dostajemy
a5 = a (mod 5) ⇒ a10 = a2 (mod 5) czyli:
a2 = 4 (mod 5) ⇔ (a−2)(a+2) = 0 (mod 5) ⇔a = 2 (mod 5) v a=−2=3(mod 5), łącząc (*) i 1
przypadek dostajemy a = 7 (mod 10) a łącząc (*) z 2 przypadkiem dostajemy a = 3 (mod 10) więc
a = 10n+3 v a=10n+7 gdzie n ∊ Z
26 wrz 07:08
Miś:
Dzięki!
26 wrz 08:03