Zamieszczony poniżej wykres przedstawia zależność siły sprężystości sprężyny od jej
wydłużenia.
Korzystajac z niego oblicz: a. współczynnik sprężstosci sprężyny
b. pracę potrzebną do rozciągnięcia sprężyny o x = 4 cm z położenia równowagi. Na lewym koncu
jest siła(100 N) , a na drugim położenie 5(cm).
F=kx
100N=k*0,05m
| 100N | ||
k= | ||
| 0,05m |
| N | ||
k=2000 | ||
| m |
| 1 | ||
W= | kx2 | |
| 2 |
| 1 | ||
Rozciągnięcie sprężyny od 0 cm do 5 cm wymaga pracy W1 = | k*(5*10−2)2 . | |
| 2 |
| 1 | ||
Praca rozciągnięcia sprężyny od 0 cm do (5+4 =9) cm wynosi W2 = | k*(9*10−2)2 . | |
| 2 |
| 1 | ||
Szukana praca W równa jest W = W2 − W1 = | k(92 −52)*10−2= | |
| 2 |
| 1 | N | |||
= | 2000 | *56 *10−2 m = ......J | ||
| 2 | m |
| 1 | N | ||
2000 | *(56*10−2m)2 | ||
| 2 | m |