matematykaszkolna.pl
zadanie z fizyki ośrodki ciągłe kasien94POMOCYYY: Jaką mase musi mieć ciało, które zawieszone na końcu aluminiowego pręta o dlugości l = 2m i średnicy 2r = 4mm spowoduje przyrost jego długości o Δl = 1 mm? Moduł Younga E = 7*10 do dziesiątej N/mkwadrat. Baaaaaaardzo proszę o pomoc. Z góry baaaaaaardzo dziękuję.
25 wrz 22:39
kasien94POMOCYYY: Błagam pomóżcie!
25 wrz 22:46
Mateusz: Skorzystamy z prawa Hook'a oraz def naprężenia nie pamietam jak sie to naprezenie oznaczało jako p czy ρ mniejsza z tym ja uzyje p
 F 
p=

S 
 Δl 
prawo Hooke'a p=E

czyli
 l0 
F Δl 

=E

siła F odpowiada ciężarowi ciała ktora jak wiesz jest rowna Q=mg
S l0 
a pole S przekrojowi poprzecznemu pręta mozemy je wyrazic wzorem na pole koła bo taką figurą jest własnie ten przekroj dalej podstawiając to do naszej zaleznosci:
mg Δl 

=E

z tego juz łatwo wyznaczysz mase m pamiętaj o tym ze wszystko tu musi
πr2 l0 
byc wyrazone w jednostkach układu SI
25 wrz 22:49
kasien94: Dziękiemotka. Dzieki za okazana pomoc.
25 wrz 22:53
Mateusz: Jak się nie machnąłem w rachunkach powinno wyjsc ok 45 kg dokładnie 44,8
25 wrz 22:55
kasien94: Dokładnie 44, 86. Geniusz z Ciebieemotka
25 wrz 23:07
Mateusz: Ta jaki ze mnie geniusz po prostu cos tam pamiętałem z liceum innych geniuszy u nas na forum pełno np Vax ja w jego wieku tylko wiedziałem ze jest os takiego jak całka ale nie wiedziałem co to dokładnie jest i jak sie ją liczy a on juz spokojnie bez mrugniecia okiem je załatwia.
26 wrz 10:30
dramat: można do tego powrócić? jeśli można to proszę o całe rozwiązanie ponieważ za nic nie chce mi wyjść prawidłowy wynik
7 wrz 18:41
KLICHO: Jest ktoś w stanie to dokładnie rozpisać ?
1 paź 20:43