zadanie z fizyki ośrodki ciągłe
kasien94POMOCYYY: Jaką mase musi mieć ciało, które zawieszone na końcu aluminiowego pręta o dlugości l = 2m i
średnicy 2r = 4mm spowoduje przyrost jego długości o Δl = 1 mm? Moduł Younga E = 7*10 do
dziesiątej N/mkwadrat. Baaaaaaardzo proszę o pomoc. Z góry baaaaaaardzo dziękuję.
25 wrz 22:39
25 wrz 22:46
Mateusz: Skorzystamy z prawa Hook'a oraz def naprężenia
nie pamietam jak sie to naprezenie oznaczało jako p czy ρ mniejsza z tym ja uzyje p
| | Δl | |
prawo Hooke'a p=E |
| czyli |
| | l0 | |
| F | | Δl | |
| =E |
| siła F odpowiada ciężarowi ciała ktora jak wiesz jest rowna Q=mg |
| S | | l0 | |
a pole S przekrojowi poprzecznemu pręta mozemy je wyrazic wzorem na pole koła bo taką figurą
jest własnie ten przekroj dalej podstawiając to do naszej zaleznosci:
| mg | | Δl | |
| =E |
| z tego juz łatwo wyznaczysz mase m pamiętaj o tym ze wszystko tu musi |
| πr2 | | l0 | |
byc wyrazone w jednostkach układu SI
25 wrz 22:49
kasien94: Dzięki

. Dzieki za okazana pomoc.
25 wrz 22:53
Mateusz: Jak się nie machnąłem w rachunkach powinno wyjsc ok 45 kg dokładnie 44,8
25 wrz 22:55
kasien94: Dokładnie 44, 86. Geniusz z Ciebie
25 wrz 23:07
Mateusz: Ta jaki ze mnie geniusz po prostu cos tam pamiętałem z liceum innych geniuszy u nas na forum
pełno np Vax ja w jego wieku tylko wiedziałem ze jest os takiego jak całka ale nie
wiedziałem co to dokładnie jest i jak sie ją liczy a on juz spokojnie bez mrugniecia okiem je
załatwia.
26 wrz 10:30
dramat: można do tego powrócić? jeśli można to proszę o całe rozwiązanie ponieważ za nic nie chce mi
wyjść prawidłowy wynik
7 wrz 18:41
KLICHO: Jest ktoś w stanie to dokładnie rozpisać ?
1 paź 20:43