l rzeczywiste
Róża: Liczbę pierwszą 2011 zapisano w postaci a2−b2, gdzie a i b są liczbami naturalnymi. Oblicz
a2+b2
25 wrz 22:29
Vax: (a−b)(a+b) = 2011
Informacja, że 2011 jest pierwsze i a,b naturalne daje nam od razu układ:
{a−b = 1
{a+b = 2011
skąd
{a = 1006
{b = 1005
No i a
2+b
2 = ...
25 wrz 22:31
Eta:
25 wrz 22:34
Róża: a skąd wiadomo że a−b=1?
25 wrz 22:38
Vax: Bo skoro liczba pierwsza jest przedstawiona jako iloczyn 2 naturalnych czynników, oraz wiemy,
że a−b < a+b, to musi zajść a−b = 1 (wynika to z tego, że dzielnikami liczby pierwszej jest
jedynie 1 oraz ona sama)
25 wrz 22:39
Róża: ahaaaaaa, wielkie dzieki za pomoc
25 wrz 22:51