liczby rzeczywiste
Róża: rozwinięcie dziesiętne liczby
47 ma postać 0,a
1, a
1, a
3... Oblicz sumę
a
1+a
2+a
3+...a
2011. Może ktoś to wytłumaczyć?
25 wrz 22:25
think: | | 4 | |
najpierw zapisz |
| w postaci ułamka dziesiętnego |
| | 7 | |
25 wrz 22:29
think: bo to będzie pewnie ułamek okresowy i będziesz musiała wielokrotności pewnych liczb dodać i
tyle
25 wrz 22:29
Róża: 0,(571428) i co dalej?
25 wrz 22:31
Róża: aha no wynik mam 9050. Myśle, że dobrze
25 wrz 22:34
think: to
a1 = 5 === a7 === a13 === ....
a2 = 7 === a8 === a14 ===....
a3 = 1
a4 = 4
a5 = 2
a6 = 8
także od 1 do 2011 będzie wyrazów przy r =6
1,7,13,19,25
2011≥ 1 + (n − 1)6
2010 ≥ (n − 1)*6 / :6
335 ≥ n − 1
334 ≥ n
czyli piątek będzie aż 334 i tak samo pozostałe wyrazy
tak samo od 2 do 2011
3 do 2011
4 do 2011
5 do 2011
6 do 2011
5*334 + 7*ile razy się powtórzy siódemka + ..... = suma wyrazów od a1 do a2011
25 wrz 22:39
think: ajj ale byk

335 ≥ n − 1
336 ≥ n
25 wrz 22:43
think: 9050 to dobra odpowiedź
25 wrz 22:43
Eta:
| 4 | |
| = 0,(571428) a1=5 , a2=7, ....., a7=5, a8=7,... , a13=5,.... |
| 7 | |
cała grupa cyfr w okresie pojawia się co 6 zatem: 2011:6= 6*335 +1
a
2011= a
1=5
i mamy (5+7+1+4+2+8)*335+5=... = 9050
25 wrz 22:44
Róża: dzieki

w sumie łatwe
25 wrz 22:45
Godzio:
Oficyna Edukacyjna, arkusze poziom rozszerzony

Dobrze myślę?
25 wrz 22:51
ZKS:
Mi się wydaję że to Aksjomat "Czerwony".
25 wrz 22:53
Róża: hahaxD mam nadzieje, ze tak

dostajemy kserówki paru zadań co tydzień i są z tego kartkówki

dzieki za info
25 wrz 22:54
Godzio: Ano rzeczywiście, pomyliło mi się
25 wrz 22:56
ZKS:
Jeszcze gdzieś leżą w biurku u mnie te testy.
25 wrz 23:00
Róża: hehe

to bedziesz mi pomagał
25 wrz 23:02