oooo
duiii:
rozwiasz uklad rownan :
{ 4(2x+3) - 2(4y - 1)=30
{ 5x+1 y -3
------ - ----- =3
3 4
8 mar 19:39
Eta:
W pierwszym równaniu wykonaj mnożenie i redukcję
Drugie pomnóż obustronnie przez 12
dalej już prosto. Powodzenia!
8 mar 19:44
kazik: czy to jest
4(2x+3) - 2(4y - 1)=30
5x+1 - y -3 = 3



?
8 mar 19:46
Eta: Niestety nie!
1/ 8x +12 - 8y +2= 30
8x -8y = 16 /: 8
x - y= 2
2/
4( 5x +1) - 3( y -3) = 36
20x +4 - 3y +9= 36
20x - 3y = 23
teraz 1/ pomnożymy przez( -3)
-3x +3y = -6
20x - 3y = 23
-----------------
17x = 17
x = 1 1 - y= 2
y = -1
odp;
x = 1 y = -1
8 mar 19:58