Na ile sposobów z talii 52 kart można wylosować 6 kart kierów
maths: | | | | | |
Jeżeli zrobiłbym | * | to dlaczego to jest źle, co w ogole uwzglednilem i co bym |
| | | |
policzyl korzystając z tego zapisu, dzieki za pomoc i prosze o wytlumaczenie...
25 wrz 22:08
Trivial:
Kolejność ma znaczenie?
25 wrz 22:10
maths: nie jest podane czyli nie ma.
25 wrz 22:12
Trivial: A czy polecenie jest na pewno ok?
wylosować 6 kart kierów? Tzn. 6 kierów?
25 wrz 22:13
maths: dokładnie tak
25 wrz 22:14
Trivial:
Jeżeli losujemy 6 kart i chcemy wiedzieć ile jest możliwości wylosowania 6 kierów bez
| | | |
uwzględnienia kolejności to będzie to: | . Taka jest odpowiedź? |
| | |
25 wrz 22:16
maths: | | | |
w odpowiedziach jest napisane 1716. A | =8648640, |
| | |
25 wrz 22:21
Trivial: Ale ile kart losujemy? 6? Czy 13? Bo ja zrobiłem dla 6.
25 wrz 22:22
Trivial: Co kłamiesz!
!1
| | | |
Przecież | = 1716.  |
| | |
25 wrz 22:24
maths: Na ile sposobów z talii 52 kart można wylosować 6 kart, które są kierami.
Losujemy 6 kart.
25 wrz 22:24
Trivial: Pokaż jak to liczysz, to powiem gdzie robisz błąd.
25 wrz 22:24
maths: Ach sorry, no tak. Dzięki za pomoc
25 wrz 22:25
ICSP:
Nie wiem jakim cudem wyszło ci tamto.
25 wrz 22:26
Trivial:
Rozumiesz skąd się wzięło? Czy wyjaśnić?
25 wrz 22:26
maths: Liczyłem poprostu na odwrót. Na owdrót podstawiłem liczby do licznika i mianownika
25 wrz 22:27
maths: a pomógł byś mi jeszcze w jednym ostatnim;>
25 wrz 22:28
Trivial:
Dawaj.
25 wrz 22:29
maths: Trochę trudniejsze będzie zatem,
Wsród 10 losów 2 maja wartosc wygranej 500zl i 2 uprawniaja do wyciagniecia kolejnego losu.
Oblicz prawdopodob. wygrania 500zl przy zakipie 1 losu. Jezeli moglbys to prosilbym o
wyjasnienia...
25 wrz 22:34
Trivial:
Proponuję rozwiązać to dżewem. Rozpisz na przypadki:
W − wygrana
K − kolejny los
P − porażka.
Jeżeli nie wiesz jak to mów, ale może spróbuj sam, bo to nie jest trudne.
25 wrz 22:38
25 wrz 22:47
Trivial:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
P = |
| + |
| *( |
| + |
| * |
| ) |
| | 10 | | 10 | | 9 | | 9 | | 8 | |
Myślę, że drzewo mówi samo za siebie.
25 wrz 22:53
maths: | | 4 | | 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 2 | |
To pierwsze jest złe poprawny wynik to |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| |
| | 8 | | 8 | | 7 | | 8 | | 7 | | 6 | |
25 wrz 22:58
Trivial: Losów jest 10, z tego co wiem.
25 wrz 22:58
maths: Dobradzięki bardzo już wiem co źle zrobiłem i czego nie wzialem pod uwagę

Pozdrawiam
25 wrz 22:59
Trivial: Proszę bardzo.
25 wrz 23:02
Basia:
Trivial, ja wiem, że "gdzie drwa rąbią tam wióry lecą", a Pinokia drewniany nos
często się wydłużał, ale mimo wszystko............
zastanów się o co mi chodzi
26 wrz 00:36
Pepsi2092: Basiu ale
Trivial nie studiuje polonistyki ani żadnego prawa i innych głupot, żeby
miał aż tak bardzo się pilnować pod względem pisowni
26 wrz 00:41
Basia:
to jest język ojczysty i każdy kulturalny i wykształcony człowiek ma obowiązek poprawnego
posługiwania się tymże, łącznie z ortografią, składnią, syntaktyką i gramatyką
też nie jestem polonistą tylko matematykiem
26 wrz 00:48
Trivial:
Basiu, specjalnie napisałem tak jak napisałem, bo niektórzy tak mówią i mnie to rozwala. Mówią
drzewa przez dż jak dżem.
26 wrz 09:52
palluss18: Na ile sposobów z talii 24 kart można wylosować 3 karty , wśród których będą tylko 2 damy?
18 mar 11:04