Odczytaj pierwaistki równań, wykorzystując ich postać iloczynową.
katarzynkaaaaaa: 5.2.Odczytaj pierwaistki równań, wykorzystując ich postać iloczynową.
b)(x−√2)(x+√3)=0
c)3(x− 12)(x+ pi) =0
d)5x(x−√7)=0
e)−4x(x+3√2)=0
f)−2(x−52)x+)=0
25 wrz 21:43
25 wrz 21:49
katarzynkaaaaaa: i tak tego nie rozumiem
25 wrz 22:05
Mateusz: Moze inaczej pomysl kiedy iloczyn dwóch czynników a i b jest rowny zero
25 wrz 22:10
Mateusz: Wiem ze o tej porze sie nic nie chce a*b=0 <=> a=0vb=0
v−spójnik lub
<=> −równoważność czytamy "wtedy i tylko wtedy gdy"
b)
u ciebie a−(x−
√2)
b−(x+
√3)
mamy iloczyn tych czynników tak x(−
√2)(x+
√3)=0 <=>
x−
√2=0 v x+
√3=0
takie proste rownania juz chyba rozwiążesz

no i zapisujesz ile wynosi x w tych dwóch
przypadkach to są twoje pierwiastki reszte robisz analogicznie
25 wrz 22:27
Mateusz:
"mamy iloczyn tych czynników tak" tu nie ma być tego x
25 wrz 22:31