Rozwiąż,rozkładając na czynniki:
Roxi91: Zad.2
a) −9x−5x
2=−x
3−45
b) −3x=4x
2−x
3−12
c) −14+x
3+2x=7x
2
nie rozumiem tego.Pomóżcie
25 wrz 21:03
think: wszystko na jedną stronę równania, w porządku malejącym od największej potęgi do najmniejszej,
i znowu grupowanie dwa pierwsze, część wspólna przed nawias i tak samo z dwoma ostatnimi
wyrazami.
przykładowo:
c) x3 − 7x2 + 2x − 14 = 0
x2(x − 7) + 2(x − 7) = 0
(x2 + 2)(x − 7) = 0
25 wrz 21:05
Eta:
rozwiążę aCi jeden przykład , a Ty spróbuj podobnie ozostałe
a) x3 −5x2−9x+45=0
x2( x−5) −9( x−5)=0
(x−5)(x2−9)=0
(x−5)(x−3)(x+3)=0 bo a2−b2= (a−b)(a+b)
25 wrz 21:06
think: x2 + 2 już się nie da rozłożyć ale w innych przypadkach albo korzystasz ze wzoru skróconego
mnożenia albo liczysz deltę i pierwiastki. pozostałe przykłady robi się tak samo.
25 wrz 21:06
think: o
Etunia 
, z jednego przykładu leniuszek dostał dwa, ale co tam dzień święty
dzisiaj
25 wrz 21:08
Roxi91: Dziekuje wam bardzo
25 wrz 21:08
Eta:
Witaj
thinkuś
25 wrz 21:09