zadaniee
iza: Sprawdź czy punkt A (1,1) , B (0,4), C( −1,−4) leży wewnątrz, na zewnątrz czy na okręgu o
środku S (1,−4).
r = 5
25 wrz 20:24
Eta:
o: (x−1)
2 +(y+4)
2= 25
A(1,1) x=1 y=1
(1−1)
2 +(1+4)
2 = 0+25 =25 A leży na okręgu , bo zachodzi równość
gdy lewa strona < 25 => A leży wewnątrz okręgu
gdy lewa strona >25 => A leży na zewnątrz okręgu
sprawdzaj teraz dla B i C
powodzenia
25 wrz 20:48
...: ale co do czego podstawimy? ^^ bo za bardzo nie rozumiem ...
26 wrz 20:57
Mateusz: wspołrzędne punktu do rownania okręgu
26 wrz 20:59