matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY!!!!
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:
Oblicz opór drutu miedzianego o długości 2m i średnicy 1mm
25 wrz 20:05
dero2005:
l = 2 s = 0,001 m R = ρ*
l
s
πd
2
s =
4
ρ = 1,7*10
−8
[Ωm}
25 wrz 21:13
Sławek:
ρ*l
R=
S
R − opór (rezystancja) ρ − opór właściwy (rezystywność) dla miedzi wynosi 1,7 *10
−8
[Ωm] l − długość S − pole przekroju poprzecznego
ρ*l
R=
π*(
d
2
)
2
1,7 *10
−8
*2
R=
=...
3,14*(
0,001
2
)
2
25 wrz 21:17