Pomóżcie
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: Na przeciągarce przeciągamy drut tak, że staje się on 2 razy dłuższy.Jak zmieni się opór
elektryczny tego drutu.?
25 wrz 20:01
Sławek:
wzrośnie 4 razy?
25 wrz 21:38
Sławek:
Po rozciągnięciu masa (objętość) drutu pozostanie taka sama. Jak zwiększy się długość to
zmianie musi ulec promień.
V=π * (r
1)
2 * l
1
V=π * (r
2)
2 * l
2
po porównaniu otrzymamy
| | ρ*l1 | | ρ*l1 | |
R1= |
| = |
| |
| | S1 | | π * (r1)2 | |
| | ρ*l2 | | ρ*l2 | |
R2= |
| = |
| |
| | S2 | | π * (r2)2 | |
korzystamy ze wzoru (***)
wstawiam za l
2=2*l
1
| R2 | | (2*l1)2 | | 4*l12 | |
| = |
| = |
| =4 |
| R1 | | l12 | | l12 | |
25 wrz 21:53