TRYGONOMETRIA
Kejti: Trygonometria
Uzupełniam sobie braki z rozszerzenia..no i natrafiłam na wyrażenia, z którym nawet mając
rozwiązanie za cholerę nie wiem jak sobie poradzić.
Zapewne jest ono banalne, ale powstrzymajcie się od śmiechu i wyjaśnijcie proszę o co chodzi..
Uprość wyrażenie:
sin(4π+α)=
tg(α−3π)=
25 wrz 19:51
ICSP: sinus ma okraspodstawowy 2π
sin(4π + α) = sin(2*2π + α) = sinα
25 wrz 19:57
25 wrz 19:58
Kejti: dobrze, to rozumiem..na resztę też jest jakiś magiczny sposób?
25 wrz 20:01
pomagacz:
1. sin(4π + α) = sin(α)
sin(α) ma okres 2π, więc wielokrotność 2π jest po prostu sin(α)
2.
tan(α − 3π) = tan(α)
to samo co wyżej, okres jest π, wielokrotność π jest po prostu tan(α)
3.
| | 1 | |
przesunięcie wykresu o |
| π w lewo, daje −cos(α) |
| | 2 | |
25 wrz 20:02
Kejti: dziękować
25 wrz 20:04
Kejti: a jak to rozbić?
cos(−1110o)=...
25 wrz 20:37
Grześ: −1110
∧=−1200
∧+90
∧
spróbuj Kejti
25 wrz 20:39
Grześ: kurcze... pomyliłem się

−1110
∧=−1080
∧ − 30
∧
25 wrz 20:42