!
zuzia: Nie wiem jak ugryzc te zadanie.. Proste zawierajace ramiona BC i DA trapezu ABCD przecinaja sie
w punkcie S.Dane są: AB = 6 , CD = 2 oraz obwód trójkąta SCD równy √18 . Oblicz obwód
trójkąta SAB
25 wrz 18:49
ICSP: a rysunek zrobiłaś?
25 wrz 18:51
ICSP: 9
√2 
Myślałem że jakieś fajniejsze będzie
25 wrz 18:52
25 wrz 18:53
zuzia: Jak bardzo chcesz to Ci dam takie jedno fajne
25 wrz 18:56
ICSP: daj
25 wrz 18:56
zuzia: kurcze..jakie ja mam braki teorii..a potem prostych rzeczy nie umiem
25 wrz 18:57
ICSP: też tak miałem

Zdawałem maturę rozszerzona a byłem na podstawię i gdyby nie
Eta miałbym spore problemy
właśnie z planimetrią.
25 wrz 18:58
zuzia: Np. te...

Dane są punkty A = (2,3), B = (5,4). Na prostej o równaniu y = 5 wyznacz punkt C
tak,aby łamana ACB miała jak najmniejszą długość. Odpowiedź uzasadnij.
25 wrz 19:02
zuzia: no wlasnie ja zdaje rozszerzona i az sie boje myslec co to bedzie..A na ile % zdales jesli
mozna wiedziec?
25 wrz 19:02
zuzia: Albo te...Wielomian f jest określony wzorem f (x) = ax4 − 9x3 + 3x2 + 7x + b dla pewnych liczb
pierwszych a oraz b. Wiadomo, że liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Oblicz a i b.
25 wrz 19:04
ICSP: C(5;5)
25 wrz 19:04
zuzia: Bym CI dala jeszcze ale po 1 pewnie nie chce Ci sie pomagac 1 ososbie a po 2 to musze sama
triche glowa ruszyc..ale z wielona mam problem
25 wrz 19:10
ICSP: a = 2 b = 3
25 wrz 19:12
ICSP: nie martw się. Dopóki nie wróci
Trivial mogę pomagać
25 wrz 19:12
zuzia: Ok,widze nie jestes rozmowny. Wiec dziekuje ze rozwiazania i juz Cie nie zaczepiam
25 wrz 19:13
ICSP: po czym stwierdzasz że nie jestem rozmowny?
25 wrz 19:14
zuzia: aha,czyli jendak jeszcze moge Cie troche pomeczyc?

To moze te

ane jest równanie x2 + mx + m
−1 = 0 z niewiadomą x . Uzasadnij, że dla każdej liczby
całkowitej m wszystkie rozwiązania tego równania są liczbami całkowitymi.
Jak to uzasadnic..
25 wrz 19:16
zuzia: Moze po tym,ze nie pochwaliles sie jak trzasnales maturke,bo widze ze wybitny z Ciebie
umysl

.Tzn zle odebralam,po prostu byles zajety zadaniem.
25 wrz 19:17
ICSP: dane jest równanie:
x2 + mx + m − 1 = 0
Δ = m2 − 4m + 4 = (m−2)2
√Δ = |m−2|
I nie mam pomysłu.
25 wrz 19:21
ICSP: podstawę zdałem na 96% a rozszerzenie na 80%

Chyba głównie dzięki ludziom z tego forum, którzy mi wytłumaczyli parę zadań
25 wrz 19:22
ICSP: ale muszę przyznać że bardzo fajne masz te zadania

Takie "nietypowe"
Chociaż dobre mam odpowiedzi do tych dwóch poprzednich?
25 wrz 19:28
zuzia: To nic..jakos moze to rozwiaze po dlugim zastanowieniu..Kurcze,gratuluje, sam sie
przygotowywales do matury?
I jeszcze jakbys mi mogl z tym doradzic,bo jakies dziwne..
W pewnym trapezie kąty przy dwóch przeciwległych wierzchołkach mają miary α oraz
90 +α . Jedno z ramion tego trapezu ma długość t. Wyznacz różnicę długości podstaw
tego trapezu.
25 wrz 19:29
zuzia: Najlepsze jest to że nie ma odpowiedzi

Przyznam Ci sie ze to informator maturalny
25 wrz 19:29
zuzia: bo czasem wchodze na te stronke jak mam mase zadan i malo pomyslow i zwsze widze twoj nick i
myslalam ze jestes po jakis studiach matematycznych bo tak wszystko wiesz

ale jak
wspomniales o maturze to zrozumialam ze niedawno ja musiales pisac
25 wrz 19:32
ICSP: Studia zaczynam od października. Co do zadania. Nie jest powiedziane które ramię ma długość t.
25 wrz 19:34
olka: No wlasnie..nie jest powiedziane...

Dlatego nie wiem co z tym zrobic. A gdzie na studia?
25 wrz 19:35
ICSP: matematyka na UMCS.
P.S. To zadanie z wielomianem jest bardzo fajne. Potrzebne tam jest twierdzenie które jest
troszkę pomijane w liceum.
25 wrz 19:36
zuzia: No wlasnie..nie jest powiedziane... Dlatego nie wiem co z tym zrobic. A gdzie na studia?emotka
25 wrz 19:37
Eta:
He he

.... "gdyby nie Eta ..... " ...

dla
ICSP
25 wrz 19:39
zuzia: A może te..Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg. Dane są BC = a , CD = b ,kąt DAB =α .
Wyznacz długość przekątnej BD.
25 wrz 19:39
ICSP: Eta ruszysz to zadanie z trapezem?
25 wrz 19:39
ICSP: kąt BCD = 180−α
z własności czworokąta wpisanego w okrąg.
później twierdzenie cosinusów.
25 wrz 19:42
Basia:
post
ICSP z 19:21
dalej jest bardzo prosto
m≥2 ⇒
| | −m−m+2 | |
x1= |
| = −m+1 ∊ C dla każdego m∊C |
| | 2 | |
dla m<2 identycznie
chyba nie doczytałeś, że m ma być liczbą całkowitą
25 wrz 19:42
Eta:
|BD|
2= a
2+b
2+2ab*cosα
|BD|= ......
25 wrz 19:43
ICSP: chyba nie
25 wrz 19:43
Eta:
co nie?
25 wrz 19:44
ICSP: nie doczytałem że m jest całkowite
25 wrz 19:44
Basia: nie doczytał (tak sądzę, że to do tego)
25 wrz 19:45
Eta:
Myślałam ,że kwestionujesz moją odp
25 wrz 19:46
zuzia: To moze jeszcze te i juz spadam

.Wiedząc, że dla pewnego ciągu geometrycznego ( an) o
wyrazach dodatnich prawdziwa
jest równość S
14 = 5⋅ S
7 , oblicz iloraz tego ciągu. Symbol Sn oznacza sumę
n początkowych wyrazów ciągu (an ) .
Jeju,nie lubie ciągów
25 wrz 19:46
ICSP: ja nigdy nie kwestionuje twojej odp.

Chyba że jest zadanie z półkolem
25 wrz 19:47
zuzia: Eta: |BD|2= a2+b2+2ab*cosα
ale tam jest kąt |DAB|=α a nie kąt |BCD| wiec chyba powinno byc
|BD|2=a2+b2+2abcos(180−α)
Chyba..
25 wrz 19:53
ICSP: cos(180−α) = −cosα
twierdzenie cosinusów mówi nam
a2 + b2 − 2abcosα = |DB|2
Eta wstawiła −cosα i z dwóch minusów zrobiła + taki skrót myślowy.
25 wrz 19:55
ICSP: przepraszam
Eta oczywiście
25 wrz 19:56
Eta:
cos(180o−α)= − cosα
ze tw. cosinusów
|BD|2= a2+b2−2ab*(−cosα)=....
25 wrz 19:57
zuzia: Ach tak..przepraszam

To moglby jeszcze ktos mi doradzic z tym zadankiem z 19,46?
25 wrz 19:59
zuzia: I te z 19,29..bo ICPS nie mial pomyslu..
25 wrz 20:03
ICSP: co wiemy?
S
14 = 5 * S
7 czyli inaczej:
| | 1 − q7 | | (1−q) | |
a1 * U{1 − q14}{(1−q) = 5 * a1 * |
| przemnażamy przez : |
| |
| | (1−q) | | a1 | |
1 − q
14 = 5 − 5q
7 ⇔ q
14 − 5q
7 − 4 = 0
zmienna pomocnicza i jedziesz dalej
25 wrz 20:08
Eta:
ok
25 wrz 20:12
ICSP: tylko trzeba pamiętać że q ≠ 1 ale to chyba oczywiste. Eta zadanie z trapezem?
25 wrz 20:13
zuzia: Nie wiem dokladnie co w 3 linijce jest napisane na poczatku..
25 wrz 20:14
25 wrz 20:17
Eta:
Które to zad? ( na początku postu?
odp:
| | 6 | |
Ob= 3√18 ,bo skala podobieństwa trójkątów k= |
| = 3 |
| | 2 | |
25 wrz 20:18
zuzia: Dzieki ICSP

Eta−to zad z godz 19,29
25 wrz 20:20
zuzia: Kurcze.. ICSP,podstawilam zmienna i mi wychodzi t1=5−√41/2 i t2=5+√41/2 i jak podstawie
za t to mi w ogole jakis kosmos wyjdzie..
25 wrz 20:29
ICSP: a jaką zmienną podstawiłaś?
25 wrz 20:30
zuzia: t=p7
25 wrz 20:36
ICSP: jakie równanie kwadratowe otrzymałaś?
25 wrz 20:37
ICSP: ha ha ha

Sprawdź ostatnią linijkę w moim poście z godziny 20:08
25 wrz 20:38
zuzia: t2−5t−4=0
25 wrz 20:38
zuzia: znaki pomyliles
25 wrz 20:40
zuzia: zamiast − ma byc +,tak?
25 wrz 20:40
Eta:
t2−5t+4=0 => ( t−4)(t−1)=0 t=4 v t= 1
25 wrz 20:40
zuzia: tak..a ja przepisalam glupote zamiast pomyslec
25 wrz 20:41
zuzia: no tak..juz tak sie ma jak sie nauczy spisywac i nie sprawdza
25 wrz 20:41
ICSP: zawsze sprawdzaj zanim przepiszesz

Trzeba pamiętać że my też możemy się pomylić.
25 wrz 20:44
zuzia: wiem,wiem..a widze z tym trapezem to juz nic nikt nie wymysli
25 wrz 20:48
25 wrz 20:50
zuzia: A moglabys Eta troszke wytlumaczyc?
25 wrz 20:55
Eta:

a−b= x+b+y −b= x+y
dokończ .....
25 wrz 21:00
mimochodem: | | t | |
Mi się wydaje, że a−b = |
| . |
| | cosα | |
13 lut 22:28