Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym przeką
Pauluś: Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym przekątna ściany
bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 49 stopni, a krawędz
podstawy ma długość 4 cm.
25 wrz 18:41
dero2005:

dane: α = 49
o , a = 4 cm tg 49
o = 1,1503684
| h | |
| = tg α → h = a*tg α − wysokość
|
| a | |
| | a2√3 | |
Pp = |
| − pole podstawy
|
| | 4 | |
P
b = 3*a*h = 3a
2*tg α − pole boczne
P
c = 2*P
p + P
b = − pole całkowite
25 wrz 18:54
Pauluś: dziekuje slicznie
25 wrz 18:58