.
krzychu: Wyznacz równania stycznych do okręgu x2− 4x+ y2−2y − 4=0 ,równoległych do osi OY.
25 wrz 18:30
Basia:
każda prosta || do OY ma równanie y=b
jeżeli ma być styczna do okręgu, to układ równań
y=b
x2−4x+y2−2y−4=0
musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie
czyli równanie
x2 − 4x + b2 − 2b −4 = 0
też musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie
czyli
Δ=0
spróbuj sobie dokończyć
25 wrz 19:29
Eta:
Basiu .... prosta || do OY :
x= b
pozdrawiam
25 wrz 20:07
krzychu: ale jak wyznaczyć równania stycznych ..?
26 wrz 11:17
Eta:
wyznacz"b" z tego równania, które podała Basia
Δ=16−4(b2−2b−4)= −4b2+8b+32=0
b2−2b−4=0 Δ1= 4+16=20 √Δ1= 2√5
b1= ..... lub b2=.....
styczne: x= b1 v x=b2
26 wrz 11:37
Eta:
Echh ..... zapomniałam,że Basia pomyłkowo napisała równanie stycznych
powinno być x= b
26 wrz 11:54
Trivial:
Ja proponuję inny sposób
Te proste to:
k1: x = Sx − R
k2: x = Sx + R
(środek przesuwamy o R w prawo lub w lewo i mamy styczną).
A więc:
x2−4x + y2−2y − 4 = 0
(x−2)2−4 + (y−1)2−1 − 4 = 0
(x−2)2+(y−1)2 = 9
S = (2, 1)
R = 3
k1: x = −1.
k2: x = 5.
26 wrz 12:36