Help!!
olka: Czy ktoś mi pomoże?

Dany jest ciąg ( an) mający tę własność, że dla każdej liczby naturalnej
n suma n początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 1/2(7n
2−n). Oblicz dwudziesty wyraz
tego ciągu. Wykaż, że ( an) jest ciągiem arytmetycznym.
25 wrz 18:28
olka: halo
25 wrz 18:45
olka: bardzo prosze o pomoc...
25 wrz 19:19
Nikka: ile jest równa suma?
| 1 | |
| *(7n2−n) czy tam jest ułamek o liczniku 1 i mianowniku 2(7n2−n) |
| 2 | |
25 wrz 19:25
olka: przed nawiasem jest ulamek 1/2
25 wrz 19:33
Basia:
musisz obliczyć an
an = Sn − Sn−1 = 12(7n2−n) − 12[7(n−1)2 − (n−1)] = ....
dokończ obliczenia, potem policz a20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugi sposób:
policz S20 i S19
a20 = S20 − S19
25 wrz 19:36
olka: Ok,dziekuje za podsunięcie pomyslu
25 wrz 19:40
Nikka:
S
1 = a
1
S
2 = a
1 + a
2
S
3 = a
1 + a
2 + a
3 = S
2 + a
3
...
S
n = a
1 + a
2 + ... + a
n = S
n−1 + a
n
13 = 3 + a
2 → a
2 = 10
S
3 = a
1 + a
2 + a
3 = S
2 + a
3
30 = 13 + a
3 → a
3 = 17
S
20 = S
19 + a
20
S
20 = ...
S
19 = ...
a
20 = ...
25 wrz 19:48