matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć sumę
Paula:
∑
5
(x
i
+4) i=1
25 wrz 18:11
Basia:
∑
i=1,...,5
(x
i
+4) = x
1
+4+x
2
+4+x
3
+4+x
4
+4+x
5
+4 = 20 + ∑
i=1,...,5
x
i
nic dalej tak długo, jak długo nie wiadomo co to jest x
i
25 wrz 19:23