skala mapy
patka xd: Na mapie w skali 1:500000, powierzch. jeziora wynosi 3 cm. Oblicz odl. rzeczywistą.
I oto moje rozw. proszę sprawdźcie czy dobrze:
skala mapy = 500000
powierzch. (p)= 3 cm
1 km =500000 cm
1 cm =5 km
1 cm
2 =(5 km)
2
1 cm
2 = 25 km
2
| | 25 km2 * 3 km | |
d= |
| = 75km2 |
| | 1 cm | |
75 km
2 = 0,075 ha
sprawdźcie czy dobrze lub podajcie inne rozwiązanie
25 wrz 17:59
ICSP: odległość od czego?
25 wrz 18:08
patka xd: sorki. ma być: powierzchnia rzeczywista jeziora.
25 wrz 19:06
ala: zgadza się
25 wrz 19:11