Algebra
xxaa: Oblicz:
12x + 48 = 18x
Mam wyciągnąć jedno "X"
25 wrz 17:44
Kejti:
12x+48=18x
48=18x−12x
48=6x /:6
x=...
25 wrz 17:45
xxaa: Mozna odejmowac "x" z liczbami? o.O
25 wrz 17:45
Kejti: a dlaczego nie? pod warunkiem, że mają taki sam stopień..
25 wrz 17:47
xxaa: stopien czyli, ze?
25 wrz 17:49
ICSP: 18x − stopien pierwszy
18x2 − stopień drugi
18xn − stopień n
25 wrz 17:49
Mateusz: Mozna mozna po prostu przenosisz niewiadome na ktoras strone(zazwyczaj na lewo) i wiadome czyli
liczby zmieniając znak
25 wrz 17:49
xxaa: Ok, wszystko zrozumiale, dzięki!
25 wrz 17:50