...
Iza: Mam tu kolejny dylemat. Wyznacz wszystkie wartosci parametru p,dla ktorych rownanie
|x−2|+|x+3|=p ma dokladnie 2 rozwiazania. Wiec rozwazylam 3 przypadki i wyszly mi 3 wyniki:
1)−2x−1=p
2)p=5
3)p=2x+1
No i nie wiem co mam z tym dalej zrobic bo cos kombinowalam ale w sumie nie do konca wiem o co
pytaja
25 wrz 17:31
ZKS:
Narysuj wykresy funkcji y = |x − 2| + |x + 3| i y = p.
25 wrz 17:43
Iza: Czyli tak jakby mam narysowac razem 4 wykresy funkcji? I co mi to da?
25 wrz 17:47
ICSP: jakie 4?
Umiesz rysować wykres funkcji y = |x−2| + |x+3|
25 wrz 17:47
Iza: no tak,na 1 osi liczbowej
25 wrz 17:49
Iza: ale jak mam narysowac p
25 wrz 17:50
ICSP: p jest funkcją stałą.
25 wrz 17:53
Iza: ale ja dalej nie wiem o co chodzi..
25 wrz 17:56
ICSP: najpierw narysuj wykres.
Później będziesz rysować funkcję stałą. Tam gdzie przetnie ona wykres w dwóch punktach tam jest
twoje rozwiązanie.
25 wrz 18:01
ZKS:
To narysuj sobie najpierw na kartce wykres funkcji y = |x − 2| + |x + 3|.
25 wrz 18:01
Iza: CZyli nie potrzebnie rozwazalam przypadki i mi wyszly te wyniki,tak? Wystarczy narysowac?
No narysowalam te wykresy i maja miejsca zerowe x=2 i x=−3. Ale jak ta p mam narysowac jak nic
nie wiem o niej?
Nie wiem czy mam jakies zacmienie czy co...
25 wrz 18:15
ZKS:
Umiesz na pewno narysować wykres funkcji podanej wyżej?
25 wrz 18:21
ZKS:
Podstaw za miejsce x = 2 lub x = 3 i zobacz czy są to miejsca zerowe tej funkcji.
25 wrz 18:22
ZKS:
lub x = −3.
25 wrz 18:22
Iza: tak,umiem. Wychodza mi 2 funkcje rosnace,ale co dalej..
25 wrz 18:24
ZKS:
Chyba jednak nie umiesz narysować.
25 wrz 18:26
Iza: To to jesli mozesz to mi pokaz
25 wrz 18:28
ZKS:

Takie coś Ci powinno wyjść mniej więcej.
25 wrz 18:28
ZKS:
Czy ta funkcja ma miejsce zerowe? Jeżeli tak to podaj.
25 wrz 18:29
Iza: Nie ma miejsc zerowych..
25 wrz 18:33
ZKS:
To teraz weź ołówek , długopis albo coś innego i przesuwaj poziomo od dołu do góry ołówek lub
długopis i sprawdzaj w którym miejscu przetnie Ci się z wykresem y = |x − 2| + |x + 3| dwa
razy.
25 wrz 18:38
Iza: aha..ojeju..no tak..przepraszam za moja glupote

i dziekuje bardzo za pomoc
25 wrz 18:40