Czy to było aż takie trudne?
ICSP:
Temat założony!
25 wrz 16:56
Trivial: A więc ICSP, zaczynamy od dodawania?
25 wrz 16:57
ICSP: ej

!
Nie ma tak.
To nie fair!
25 wrz 16:57
ICSP: mam większy problem chwilowo.
25 wrz 16:58
Trivial: jaki problem? :<
25 wrz 16:58
ICSP: nie umiem gry pobrać...
25 wrz 16:58
Trivial: Straszny problem!
25 wrz 16:59
ICSP: Nom
M&B 0,960 wszędzie linki wygasły
25 wrz 17:00
ICSP: dobra. Kiedy indziej poszukam. Możemy zaczynać.
25 wrz 17:01
Trivial:
Dodawanie macierzy jest intuicyjne − wyraz po wyrazie.
Dodaj:
25 wrz 17:03
25 wrz 17:04
ICSP: ale można dodawać chyba macierze o takiej samej liczbie kolumn i wierzszy?
25 wrz 17:05
Trivial:

Mnożenie przez skalar jest równie intuicyjne − każdy wyraz przez skalar.
Pomnóż:
25 wrz 17:06
Trivial: Tak.
25 wrz 17:06
25 wrz 17:07
Trivial:

Teraz przejdziemy do mnożenia macierzy, co jest już trochę trudniejsze.
25 wrz 17:08
ICSP: a co się stanie jeżeli będę chciał dodać macierz 2x2 do macierzy 3x3?
25 wrz 17:08
Trivial:
Jak odczytywać wymiary macierzy?
Macierz
nx
m oznacza macierz o
n wierszach i
m kolumnach.
25 wrz 17:10
ICSP: 2x3
25 wrz 17:10
Trivial: Nie można ich dodać. Ewentualnie można się umówić, że wypełniamy brakujące miejsca zerami, ale
generalnie nie jest to zdefiniowane.
25 wrz 17:11
Trivial:

A = (a
ij) ← taki zapis oznacza, że macierz A tworzą elementy a
ij (i−wiersze, j−kolumny)
a
12 = ?
a
21 = ?
25 wrz 17:14
ICSP: a12 = 3
a21 = 2
25 wrz 17:16
Trivial:
25 wrz 17:16
Trivial:
Mnożenie macierzy zdefiniowane jest następująco:
A = (ai k)
B = (bk j)
C = (ci j)
C = AB ⇔ ci j = ∑m=1..k ai m*bm j
25 wrz 17:20
Trivial:
Zauważ, że żeby pomnożyć dwie macierze wymiary muszą się odpowiednio zgadzać, mianowicie liczba
kolumn A = liczba wierszy B.
Wiesz jak się posługiwać znakiem ∑, czy mam wytłumaczyć?
25 wrz 17:22
ICSP: nie wiem co to jest ∑ i wszystko co jest za ∑
25 wrz 17:23
Trivial:
∑ to znak sumy.
Przykład:
∑k=1..n 2k = 21 + 22 + 23 + ... + 2n.
Tu się nie da tego ładnie zapisać. Znak ten zapisujemy tak:
n
∑
k=1
25 wrz 17:25
Trivial:
Ale to i tak tylko definicja. Istnieje bardzo prosty sposób zapamiętania jak mnożyć macierze.
Przykład:
Mnożymy poszczególne wiersze przez kolumny analogicznie do iloczynu skalarnego.
| | | |
a = (1 3) | = 1*(−1) + 3*0 = −1. |
| | |
| | | |
b = (1 3) | = 1*4 + 3*2 = 4 + 6 = 10. |
| | |
25 wrz 17:31
Trivial:
Skąd wiadomo które wektory pomnożyć?
Patrzymy na element, który chcemy uzyskać, np. b. Jest on na pozycji 1,2. Bierzemy więc wiersz
1 z pierwszej macierzy i kolumnę 2 z drugiej.
25 wrz 17:34
ICSP: Mniej więcej rozumiem.
25 wrz 17:34
25 wrz 17:35
ICSP: 1*2 + 3*3 = 3 + 9 = 12
2*2 + 0 = 3
1*−1 + 3*1 = −1 + 3 = 2
2 * (−1) + 0 = −2
Jakby coś było źle to mów w którym miejscu.
25 wrz 17:38
Trivial:
Chyba się trochę pośpieszyłeś.
Pierwsze ok, tylko wynik 11.
drugie ok, tylko wynik 4.
trzecie ok
czwarte też.
25 wrz 17:40
ICSP:
widać mam problemy ze zwykłym mnożeniem.
25 wrz 17:41
25 wrz 17:42
Trivial:
Więcej przykładów:
25 wrz 17:43
ICSP: hmm mogę policzyć wyznacznik pierwszej macierzy a później przemnożyć drugą macierz przez
wartość tego wyznacznika? Z tego co zauważyłem pierwsza macierz to macierz jednostkowa.
Wyznacznik dowolnej macierzy jednostkowej jest równy 1
25 wrz 17:45
Trivial:
Nie możesz. Macierz jednostkowa (iidentycznościowa) ma tę własność, że mnożenie jej przez A
daje A. Macierz jednostkową oznaczamy dużą literką I (identity)
25 wrz 17:47
ICSP: Czyli tylko w wypadku macierzy jednostkowej tak mogę?
25 wrz 17:48
Trivial:
Więcej przykładów!
25 wrz 17:49
Trivial: W ogóle tak nie możesz.
25 wrz 17:49
25 wrz 17:52
Trivial: Pierwsze OK, drugie nie.
25 wrz 17:53
Trivial: Mnożysz wiersze A przez kolumny B − przypominam.
25 wrz 17:53
ICSP: (3 8)
25 wrz 17:58
Trivial: A zobacz jak liczyłem w pierwszym przykładzie.
25 wrz 17:58
ICSP: to dobrze już jest czy nie ?
25 wrz 18:00
Trivial: Wyjdzie macierz 1x1, czyli liczba.
25 wrz 18:00
ICSP: a macierz 1x1 nie jest liczbą?
25 wrz 18:02
Trivial:
Można powiedzieć, że jest.
25 wrz 18:02
Trivial: To ile w końcu?
25 wrz 18:03
ICSP: 11 ?
25 wrz 18:03
Trivial:
25 wrz 18:03
ICSP: no wreszcie

Zaczynam rozumieć o co chodzi w tym mnożeniu
25 wrz 18:04
Trivial:
Jeden przykład na odchodne i kończymy na razie. Możesz sobie poszukać w necie innych
przykładów, najlepiej z wynikami i większych wymiarach.
25 wrz 18:06
25 wrz 18:07
Trivial:

idę. na razie.
25 wrz 18:07
ICSP: ok
25 wrz 18:09
Trivial: Jak tam
ICSP, już ogarnąłeś mnożenie?
25 wrz 19:29
ICSP: mniej więcej.
25 wrz 19:35
Trivial: Jak chcesz mogę po kolacji dać ci więcej przykładów.
25 wrz 19:35
ICSP: gdybyś mógł

Rozwiąże te przykłady i idziemy dalej.
25 wrz 19:36
Trivial: OK to dam kilka przed kolacją, bo kolacja będzie koszerna i trochę zejdzie zanim ją przygotuję.
25 wrz 19:39
25 wrz 19:44
Trivial: idę.
25 wrz 19:45
25 wrz 19:50
ICSP: (8 3)
Powstanie macierz 3x2 ale nie umiem inaczej jej zapisać
25 wrz 19:54
Trivial: All ok.
25 wrz 20:21
ICSP: wreszcie załapałem wymiary macierzy po przemnożeniu
25 wrz 20:22
Trivial:
To może teraz coś na odstresowanie − proste.

Macierzą transponowaną nazywamy macierz z 'przewróconymi' wierszami, tak aby utworzyły kolumny,
co zapisujemy A
T lub A' (ale raczej to pierwsze).
Formalnie:
A = (a
i j)
A
T = (a
j i)
25 wrz 20:24
Trivial:
Przykład:
Oblicz:
25 wrz 20:25
25 wrz 20:28
Trivial:
25 wrz 20:29
ICSP: (1 3)
25 wrz 20:29
Trivial:

I ostatnie dla utrwalenia:
25 wrz 20:31
25 wrz 20:33
Trivial:
Pomnóż macierze:
25 wrz 20:34
25 wrz 20:36
Trivial: Jaki wniosek?
25 wrz 20:37
ICSP: że umiem mnożyć?
25 wrz 20:38
Trivial: Mnożenie nie jest przemienne?
25 wrz 20:39
ICSP: no to wiedza dzieci w podstawówce
25 wrz 20:41
Trivial: OK. Zaczynamy coś nowego? Macierze odwrotne?
25 wrz 20:41
ICSP: możemy
25 wrz 20:43
Trivial:
Macierz odwrotną do macierzy A oznaczamy przez A
−1. Jest to macierz która spełnia warunek:
A
−1A = AA
−1 = I.
Jak myślisz, kiedy istnieje macierz odwrotna?
25 wrz 20:45
ICSP: kiedy i = j ?
25 wrz 20:47
Trivial:
Tak to pierwszy warunek. Macierz odwrotna odwraca przekształcenie, które wykonuje macierz
wyjściowa. Jakieś inne warunki?
25 wrz 20:48
ICSP: nie wiem.
25 wrz 20:50
Trivial:
Wychodzi na to, że wystarczy aby detA ≠ 0, wtedy macierz jest odwracalna. Dlaczego?
Podam prosty przykład.
Weźmy macierz, która 'wciąga' każdy wektor do punktu (0, 0)
| | | |
Weźmy teraz wektor P = | i wykonajmy przekształcenie na tym wetorze (mnożąc z lewej). |
| | |
Nie ma możliwości z tego wektora powrócić do wektora wyjściowego, bo część informacji została
utracona → nie istnieje macierz odwrotna do A.
25 wrz 20:56
ICSP: czyli skoro wyznaczniki macierzy liczymy tylko dla macierzy w których i = j to warunek podany
przeze mnie zawiera sie w warunku detA ≠ 0 ?
25 wrz 21:01
Trivial: Tak jakby.
25 wrz 21:01
ICSP: no wreszcie zaczynam coś łapać
25 wrz 21:02
Trivial:
No więc jak znaleźć macierz odwrotną?
Najpierw liczymy wyznacznik, aby upewnić się, że macierz odwrotna istnieje i ma się dobrze.

Potem możemy skorzystać np. z metody eliminacji Gaussa−Jordana:
Wychodzimy z postaci uzupełnionej macierzy (A | I), wykonujemy na niej operacje elementarne na
wierszach i przekształcamy do postaci (I | A
−1). Są trzy dozwolone operacje elementarne:
1. Mnożenie wiersza przez skalar α≠0.
2. Dodanie do wiersza wielokrotności innego wiersza.
3. Zamiana wierszy miejscami.
Przykład:
Chcemy znaleźć A
−1.
detA = 4−6 = −2 ≠ 0 → istnieje macierz A
−1. Znajdziemy ją.
(1) odejmujemy wiersz pierwszy * 3 od drugiego.
(2) dodajemy wiersz 2 do 1.
(3) dzielimy wiersz 2 przez −2.
25 wrz 21:10
Trivial:
A więc, sprawdź, czy zachodzi
A
−1A dla powyższego przykładu.
25 wrz 21:12
Trivial:
A−1A = I *
25 wrz 21:13
ICSP: Straszne. Przeczytałem i chyba mniej więcej zrozumiałem.
25 wrz 21:15
Trivial: Co w tym strasznego?
25 wrz 21:18
25 wrz 21:18
ICSP: Te operacje mnie troszkę przerażają.
25 wrz 21:19
Trivial:
Jest jeszcze druga metoda wyznaczania macierzy odwrotnej, zupełnie inna.

Ale o niej później.
Do czego można wykorzystać macierz odwrotną?
Macierz odwrotną generalnie wykorzystuje się do odwracania operacji, ale można ją też
wykorzystać do rozwiązania układu n równań liniowych.
Przykład:
Rozwiąż układ równań:
Najpierw zapiszemy równanie w postaci macierzowej. Zauważmy, że to samo równanie można
przedstawić w postaci:
↖A ↖x ↖b
A więc:
Ax = b
Przemnóżmy obustronnie to równanie z lewej przez A
−1
A
−1Ax = A
−1b
Ale A
−1A = I, a I*x = x, czyli:
x = A
−1b.
No więc,
ICSP, zadanie masz:

Wyznacz A
−1, a następnie pomnóż przez b.
25 wrz 21:28
ICSP: jutro to zrobię bo już dziś przysypiam. Skończmy na 100 odpowiedziach
25 wrz 22:19
Trivial: spoko, to miało być ostatnie zadanko na dziś.
25 wrz 22:19
ICSP: no i popsułeś
25 wrz 22:20
Trivial: I tak by ktoś popsuł.
25 wrz 22:21
ICSP: pewnie tak, ale nie musiałeś robić tego ty
25 wrz 22:23