Usuń niewymierność z mianownika
Kamil:
25 wrz 16:38
sushi_ gg6397228:
a−b−c= (a−b) −(c ) i teraz do nawiasow domnoz na sprzęzenie
25 wrz 16:40
Kamil: Przykro mi ale nie rozumiem. Miałem dopiero jedną lekce z tego działu/tematu. Mógłbyś
troszeczkę jaśniej ?
25 wrz 16:42
25 wrz 16:44
Trivial:
| 1 | | 1 | | (2)+(√2+√3) | |
| = |
| * |
| = ... |
| 2−√2−√3 | | (2)−(√2+√3) | | (2)+(√2+√3) | |
Potem podobny trick.
25 wrz 16:45
Kamil: I teraz pomnożyć przez (2−√2)+√3 ?
25 wrz 16:45
sushi_ gg6397228:
do mojego tak
25 wrz 16:47
Trivial: Można tak, można tak... Wszystko jedno.
25 wrz 16:48