wyznacz liczbę x wiedząc że :
Julia: x=91+log34
25 wrz 16:35
ICSP: znasz takie twierdzenie:
a
loga b = b
25 wrz 16:36
ICSP: x = 144
25 wrz 16:38
Julia: ICSP gdzieś mi to twierdzenie przemkło, ale jak chcesz je tu zastosować bo nie ogarniam ?
25 wrz 16:43
ICSP: po pierwsze trzeba sproawdzić
1 + log3 4 do postaci log3 z czegoś
Jak to zrobisz to napisz.
moge ci podpowiedzieć że 1 = loga a
25 wrz 16:45
Kejti:
zamieniasz 1 na logarytm: log
99
zamieniasz podstawę log
34:
| | log94 | |
log34= |
| =log94 * 2 = 2log94=log916 |
| | log93 | |
1+log
34= log
99 + log
916 = log
9(9*16) = log
9144
9{log
9144)=144
wybacz ICSP, że Ci się wprosiłam do tematu..nudzi mi się..
25 wrz 16:47
Trivial:
Po cóż tak kombinować.

x = 9
1+log34 = 9*9
log34 = 9*(3
3)
log34 = 9*3
log343 = 9*4
3 = ...
25 wrz 16:47
Kejti: poprawka: 9log9144=144
25 wrz 16:47
ICSP: nudzi ci się

Mogę ci dać zadanie
25 wrz 16:47
Trivial: Z tym że powinno być 32, potem 42
25 wrz 16:48
ICSP: Ten też już tu jest
25 wrz 16:48
ICSP: Trivial macierzowe popołudnie?
25 wrz 16:48
Trivial: Hmm... Zobaczymy jak wyjdzie.
25 wrz 16:49
Julia: Dziękuje Wam serdecznie.
ICSP zmuszasz do myślenia

pozytywne!
25 wrz 16:50
ICSP: Nie. Na takim przykładzie to się jeszcze nie myśli.
25 wrz 16:51
Trivial: Więc ICSP, załóż może temat.
25 wrz 16:52
ICSP: Ja mam założyć temat?
Chyba żartujesz
25 wrz 16:53
Trivial:
Jeżeli to taki problem, to mogę założyć za ciebie...
25 wrz 16:54
ICSP: mógłbyś?
Byłbym bardzo wdzięczny
25 wrz 16:55
Trivial: done!
25 wrz 16:56
basia: log3x=9
8 lut 10:30
aga11: 1+loga3 4
8 lut 14:43