Udowadnianie tożsamości
kamil: Proszę o pomoc w udowodnieniu tożsamości:
| | √a+√a2−b | | √a−√a2−b | |
1)√a+√b= |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a5+b5+c5 | | a2+b2+c2 | | a3+b3+c3 | |
2) |
| = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | a7+b7+c7 | | a2+b2+c2 | | a5+b5+c5 | |
3) |
| = |
| * |
| |
| | 7 | | 2 | | 5 | |
25 wrz 16:31
Vax: Do 2,3 brakuje założenia, że a+b+c=0.. a co do 1 to możesz spróbować popodnosić to do kwadratu
parę razy.
25 wrz 16:35
ICSP: Ja się spytam:
Kamilu ty jesteś z liceum czy ze studiów?
25 wrz 16:35
Trivial: Vax zna te tożsamości na pamięć. Problemu nie będzie.
25 wrz 16:36
Vax: 
Widziałem je w pewnej książce i niedawno w jednym pdf'ie, więc jakoś zapamiętałem
25 wrz 16:38
kamil: z liceum
25 wrz 16:39
ICSP: ... Ja skończyłem liceum nie nie mam pomysłu jak się za to zabrać
25 wrz 16:39
kamil: To ktoś pomoże? pls
25 wrz 16:40
kamil: Vax pomożesz? pls
25 wrz 16:50
Vax: No to 1 jak pisałem, dasz radę, co do 2,3 to możesz sobie porozpisywać te wielomiany na
wielomiany symetryczne podstawowe, np 2 (tak btw w mianowniku po lewej powinno być 5):
a
5+b
5+c
5 = (a
2+b
2+c
2)(a
3+b
3+c
3)−(a
3b
2+a
3c
2+b
3a
2+b
3c
2+c
3a
2+c
3b
2) =
((a+b+c)
2−2(ab+ac+bc))((a+b+c)(a
2+b
2+c
2−ab−ac−bc)+3abc)−((a+b+c)(a
2b
2
+a
2c
2+b
2c
2)−abc(ab+ac+bc)) = −2(ab+ac+bc)*3abc+abc(ab+ac+bc) = −5abc(ab+ac+bc)
a
2+b
2+c
2 = (a+b+c)
2−2(ab+ac+bc) = −2(ab+ac+bc)
a
3+b
3+c
3 = (a+b+c)(a
2+b
2+c
2−ab−ac−bc)+3abc = 3abc
Więc mamy dowieść, że:
| −5abc(ab+ac+bc) | | −2(ab+ac+bc) | | 3abc | |
| = |
| * |
| |
| 5 | | 2 | | 3 | |
−abc(ab+ac+bc) = −abc(ab+ac+bc)
cnd.
Podobnie zrobisz 3.
25 wrz 16:55
kamil: co znaczy cnd.?
25 wrz 17:01
Vax: Czego należało dowieść (przynajmniej ja tak zawsze czytam

)
25 wrz 17:01
kamil: Kurde cały dzień próbuje rozkminić te 1) i 3) tozsamość i ni w ząb pomóżcie proszę mam to na
jutro

Pomocy
25 wrz 20:34
Vax: Ok, tylko staraj się przepisując zadanie przynajmniej przepisywać je dokładnie, bo w zadaniu 1
masz kolejną literówkę, te 2 w mianowniku powinny być pod pierwiastkiem, tutaj naprawdę
wystarczy raz podnieść to obustronnie do kwadratu i wszystko Ci się poredukuje, spróbuj to
dokończyć, co do 3 to mogę rozpisać jeden wielomian, pozostałe 2 rozpisałem w przykładzie
wcześniej:
a7+b7+c7 = (a3+b3+c3)(a4+b4+c4)−(a4b3+a4c3+b4a3+b4c3+c4a3+c4b3) =
((a+b+c)(a2+b2+c2−ab−ac−bc)+3abc)((a2+b2+c2)2−2(a2b2+a2c2+b2c2
))−((a+b+c)(a3b3+a3c3+b3c3)−abc(a2b2+a2c2+b2c2)) =
3abc(((a+b+c)2−2(ab+ac+bc))2−2((ab+ac+bc)2−2abc(a+b+c)))+abc((ab+ac+bc)2−2abc(a+b+c)) =
3abc(4(ab+ac+bc)2−2(ab+ac+bc)2) + abc(ab+ac+bc)2 = 6abc(ab+ac+bc)2 + abc(ab+ac+bc)2 =
7abc(ab+ac+bc)2
25 wrz 21:38
kamil: mi wychodzi ciagle ze b2=2
25 wrz 22:08
kamil: mówię o 1)
25 wrz 22:09
Trivial: My eyes hurt. :<
25 wrz 22:11
Vax: | | a±√a2−b | |
Pod pierwiastkami po prawej mamy |
| ? |
| | 2 | |
25 wrz 22:12
kamil: No tak
25 wrz 22:14
Vax: To napisz co dostaniesz po prawej stronie po podniesieniu do kwadratu.
25 wrz 22:15
25 wrz 22:17
Vax: No niestety nie, jak np wzięła Ci się 4 w mianowniku, skoro 2 mamy pod pierwiastkiem? Zastosuj
wzór:
(a+b)2 = a2+2ab+b2
25 wrz 22:19
kamil: | | 2a2 | |
I co dalej? Po redukcji będzie |
| i co dalej? |
| | 4 | |
25 wrz 22:20
kamil: o Kurka sorki
25 wrz 22:20
kamil: Kurcze chłopaki/dziewczyny ja serio nie wiem jak to zrobić i nie dlatego że jestem leniwy tylko
serio nie wiem już nie mam siły. Pomóżcie muszę to mieć na jutro.
25 wrz 22:23
Vax: Eh, niech będzie, dam gotowca..
25 wrz 22:25
Vax: Wystarczy raz podnieść tą równość do kwadratu i od razu Ci się wszystko redukuje i dostajesz
tożsamość.
25 wrz 22:26
Vax: Tutaj naprawdę nie ma co tłumaczyć

Jest wzór:
(x+y)
2 = x
2+2xy+y
2
Podstaw:
x =
√a−√a2−b2
i
y =
√a+√a2−b2
I napisz co dostajesz.
25 wrz 22:28
kamil: czekaj minutke musze rozpisac wszystko
25 wrz 22:47
kamil: | | a | |
wychodzi |
| +√a−√a2−b*a+√a2−b i nie wiem co dalej |
| | 2 | |
25 wrz 22:56
Vax: Dobra ja już będę leciał spać więc Ci napisze, po podniesieniu do kwadratu dostaniesz
odpowiednio:
| | a+√a2−b | | a−√a2−b | | 2a | |
x2+y2 = |
| + |
| = |
| = a |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a podwojony iloczyn będzie równy:
2 *
√((a+√a2−b)(a−√a2−b))/4 =
√a2−(a2−b) =
√b
Czyli ogólnie:
(x+y)
2 = a +
√b
To samo masz po lewej stronie, cnd.
25 wrz 23:01
kamil: Wielkie dzięki Vax jestem Twoim dłużnikiem.
25 wrz 23:24