macierz Gaussa,
konrad: witam czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć zasadę obliczania macierzy gaussa. na podanym
przykładzie
[ 2 1 -1 0 ]
[-1 3 4 0 ]
[ 1 -1 5 7 ]
bym wdzięczny
8 mar 18:26
Basia: Nie ma "macierzy Gaussa" o ile mi wiadomo, nie ma też czegoś takiego jak "obliczanie
macierzy".
Można obliczyć rząd macierzy, wyznacznik macierzy, rozwiązać macierzowy układ równań
liniowych stosując metody Gaussa. Więc co tu należy policzyć metodą Gaussa ?
8 mar 20:20
konrad: dostałem cos takiego i rozchodzi mi sie tylko o sama zasade jak powinno sie rozwiazywac
wgl tego schematu
8 mar 23:11
konrad: to sa te rownia dokladnie
2x+y-z=0
-x+3y+4z=0
x-y+5z=7
wtedy to zapisuje sie tak z tego co wiem
2 1 -1 0
-1 3 4 0
1 -1 5 7
potrzebuje tok rozwiazania tego ukladu A*X=Y Y=007
8 mar 23:24
Basia:
A*X = Y
trzeba sprawdzić czy macierz A jest nieosobliwa ( czyli policzyć jej wyznacznik)
jeśli detA ≠ 0 to istnieje A-1 czyli macierz odwrotna do A i wtedy
A-1*A*X = A-1*Y
X = A-1*Y
metoda Gaussa polega na doprowadzenie macierzy A do tzw.postaci schodkowdej
i jak się uprę to mogę to zrobić, ale nie bardzo wiem po co, bo to można prościej
policzyć
musi być metodą Gaussa ?
9 mar 00:13