które wyrazy ciągu (an) są równe 0?
Wiola: a) an=n2+n−6 b)an= 12n−3
....................
n+2 c)an=2n2−3n+1
\
25 wrz 15:50
sushi_ gg6397228:
za an wstawiasz 0 i liczysz sobie równanka
25 wrz 15:56
Eta:
a) an=0 <=> n2+n−6=0 i n€ N+
rozwiąż to równanie , pamiętaj ,że n€ N+
pozostałe podobnie
25 wrz 15:57
Eta:
c) 2n
2−3n +1=0 i n€N+
Δ=1
√Δ=1
| | 3+1 | | 3−1 | | 1 | |
n= |
| = 1 lub n= |
| = |
| odpada , bo ∉ N+ |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
zatem pierwszy wyraz tego ciągu równa się zero
odp: a
1= 0
co można łatwo sprawdzić: a
1= 2*1
2 −3*1+1= 2−3+1= 0
25 wrz 16:27
karolina: an=n'(n'−16)
12 wrz 10:46
Antek: A co masz z tym zrobic i co oznacza to n' bo na razie to tylko Ty wiesz o co chodzi
12 wrz 10:56
wiola:
3 kwi 15:36