jak wyliczyc X???? pomocy
#: 4,2=4,91* x2
25 wrz 15:31
sushi_ gg6397228:
a jakby bylo 3=6x, to jak policzysz
x
25 wrz 15:35
#: 6x=3
x= 0,5
25 wrz 15:37
#: no bo ja mam tam potege, a odwrotnoscia potegi jest pierwiastkowannie tylko nie wiem jk to
zastosowac?
25 wrz 15:38
sushi_ gg6397228:
to robisz tak samo, najpierw trzeba sie pozbyc tego, co stoi przy x2
25 wrz 15:38
#: tak myslalam zeby to zrobic tak : √4,2=√4,91* x2
25 wrz 15:39
sushi_ gg6397228:
wiec moze zapisz jak doszedles/as do tego zapisu na samym poczatku, bo moze jest jakis bład w
obliczeniach
25 wrz 15:39
sushi_ gg6397228:
tylko ze potem i tak trzeba podzielic przez p{4,91] aby dostac gołego x
25 wrz 15:40
#: a wiec policzylam to zadanie i ciagle mi wychodzi 0,92. a powinno mi wyjsc 0,42.
25 wrz 15:44
sushi_ gg6397228:
i tez wychodzi 0,92; wiec ponawiam pytanie−−> moze jest jakis bład we wczesniejszych
obliczeniach
25 wrz 15:45
#: a wiec odpoczatku: musze wyliczyc ile czasu zajmuje upadek z wysokosci 4,2m. uzywajac funkcji
y=4,91*x
2. y=droga, x= czas
w moim rozumowaniu powinno to wygladac tak : 4,2=4,91*x
2 ( w miejsce y−drogi wstawiam
odleglosc 4,2m) no i pozniej musze tylko wyliczyc x i wtedy otrzymam czas.. czy ja dobrze
mysle bo juz zglupialam totalnie


pomocy
25 wrz 15:48
sushi_ gg6397228:
jest dobrze policzone
tylko pamietaj==> czas lcizymy do 60, a ulamek na kalkulatorze liczymy do 100; wiec trzeba
zamienic
25 wrz 15:53