GRANIASTOSŁUPY
AGATA: Basen ma kształt prostopadłościanu o wymiarach 12m x 3m x1,5m. Oblicz, ile litrów wody zmieści
się w tym basenie oraz ile metrów kwadratowych płytek zużyto na wyłożenie ścian bocznych tego
basenu.
25 wrz 14:41
sushi_ gg6397228:
wzory znasz
25 wrz 14:48
AGATA: tak
25 wrz 14:49
sushi_ gg6397228:
jak sie liczy objetosc
25 wrz 14:51
AGATA: P= 2(ab+bc+ac) − wzor na pole prostopladoscianu
25 wrz 14:51
AGATA: V=abc
25 wrz 14:51
AGATA: nie wiem od jakiego wzoru zaczac liczyc...
25 wrz 14:52
sushi_ gg6397228:
wymiary masz podane na poczatku zadania−−> zamien metry na decymetry a potem wymnoz
25 wrz 14:52
sushi_ gg6397228:
liczymy najpierw objetosc
pole boczne−−> pomysl jak masz basen moze wygladac oraz ile ma scian bocznych
25 wrz 14:55
AGATA: tylko wynnik ma byc w cm wiec po co zamieniac?
25 wrz 14:55
AGATA: ma 4 sciany boczne
25 wrz 14:56
sushi_ gg6397228:
ile zmiesci sie litrow−−> nigdzie tutaj nie widze cm
25 wrz 14:56
sushi_ gg6397228:
liczymy najpierw objetosc
25 wrz 14:57
AGATA: jesli wylicze objetosc to pozniej co dalej
25 wrz 14:57
AGATA: znaczy w m sorki pomylka
25 wrz 14:58
AGATA: jesli zamienie na dm to objetosc wychodzi 5,4 dm
25 wrz 14:59
sushi_ gg6397228:
to bedzie pierwsza czesc zadania
przy zamianie teraz na dm nie pomylisz sie potem w podanie dobrej odpowiedzi
25 wrz 14:59
AGATA: zle wczesniej napisalam
25 wrz 15:00
sushi_ gg6397228:
chcesz dotak duzedo basenu wlac tylko jeden baniak 5litrowej wody i miec pelny basen
1m=.. dm
25 wrz 15:00
AGATA: V=54000dm
25 wrz 15:01
AGATA: a druga czesc zadania jak zrobic?
25 wrz 15:03
sushi_ gg6397228:
czegos brakuje przy jednostkach
25 wrz 15:03
AGATA: V=54000dm 3
25 wrz 15:08
AGATA: czyli V= 54000 l
25 wrz 15:08
AGATA: teraz tylko nie wiem jak zaczac liczyc druga czesc zadania...
25 wrz 15:09
sushi_ gg6397228:
pytanie na myslenie, ktore dwie wielkosci beda tworzyc podstawe basenu, a ktora to bedzie
wysokosc
25 wrz 15:12
AGATA: dziekuje za pomoc

wiem juz jak policzyc druga czesc zadania. Dziekuję
25 wrz 15:14
AGATA: wyszlo mi 81m2
25 wrz 15:15
sushi_ gg6397228:
to za duzo, sa tylko 4 sciany a nie 6
25 wrz 15:21
AGATA: wiem ze sa 4 i wynik mam dobry
25 wrz 15:33
sushi_ gg6397228:
tylko ze Ty policzysz 4 sciany i dno
25 wrz 15:34
AGATA:

a= 12m
b=1,5m
c=3m
Pb=2 *ac oraz Pb= 2* bc
Pb= 2* 12*3 Pb= 2*1,5*3
Pb= 72 m
2 Pb= 9m
2
Pb= 72 +9= 81m
2
25 wrz 15:41
sushi_ gg6397228:
cytuje tresc zadania ...ile metrów kwadratowych płytek zużyto na wyłożenie ścian bocznych
co mnie interesuje dno basenu
25 wrz 15:42
AGATA: ja nie licze dna basenu. Skoro uwazasz ze zle licze to napisz mi jak Ty to policzyłas. Moze sie
myle
25 wrz 15:47
sushi_ gg6397228:
bo Twoj basen ma 3 metry głebokosci i tylko 1,5 szerosci −−> dlatego napisalem o 15.12
zapytanie
25 wrz 15:52