układy równań
mika: Rozwiąż układy równań: (to nie są te łatwe) proszę o pomoc

a) y-x(2x+1)= -2(x-1)
2 +3
(y+1)
2 +2x=y(y+1)+5
b)* x-y/2 - x+y/4 = 1
2x+y/3 - x+y/2 = 0
*w b) liczby 2,4,3 i 2 są pod kreską ułamkową
8 mar 18:17
Mariusz: rozwiązuje
8 mar 18:27
Mariusz: aby to rozwiązać należy wszystko powymnażać i spotęgować a następnie zostawić y -ki na
lewej stronie a x na prawej
y-2x2-x= -2x2+4x -2 +3 ⇒ y=5x+1
teraz drugi y2+2y+1+2x= y2+y+5 ⇒ y= -2x+4
podstawiamy te dwa równania pod siebie i odejmujemy →
y= 5x+1
y= -2x +4 ⇒ 7x-3=0 → x=3/7 to y= 22/7= 3 i 1/3
podobnie postępujemy w drugim przypadku
najpierw wymnażamy pierwsze rownanie przez cztery i otrzymujemy
2x-2y-x-y = 4 ⇒ y= (x-4)/3
drugi układ mnożymy razy 6
i otrzymujemy y=x
teraz dla ułatwienia do pierwszego układu podstawiamy za y, x
i mamy
3x=x-4 ⇒ x= -2 to y = -2
8 mar 18:37
mika: dziękuję Ci Mariuszq
8 mar 18:43