Trygonometria
matematykkkk: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej. jakie
miary mają kąty ostre tego trójkąta?
25 wrz 14:07
lolek: 30 i 60?

nie wiem, tak mi się wydaje
25 wrz 14:08
matematykkkk: niestety nie tak. ma wyjść: 27 i 63
25 wrz 14:10
matematykkkk: niestety nie tak. ma wyjść: 27 i 63
25 wrz 14:10
lolek: blisko

to pewnie się oblicza z tych sinusow i cosinusow , ale nie wiem jak, nie rozumiem
tego dzialu
25 wrz 14:12
matematykkkk: okejos, już mam

za jeden bok x za drugi 2x z tego tg i później sprawdzić w tych tabelach
25 wrz 14:15
lolek: no widzisz
25 wrz 14:16
Anna:

| x | | 1 | |
| = tgα ⇒ tgα= |
| = 0,500 |
| 2x | | 2 | |
α odczytaj w tablicy wartości tangensów
β = 90
0−α
25 wrz 14:19
matematykkkk: doszedłem do tego sam, ale dzięki za wszystko
25 wrz 14:22