Maturalne 5pkt
ddddddddddddddd: Grupa młodzieży wybrała się na obiad który kosztował 198zł koszty dzielone po równo ale 2 osoby
nie miały pieniędzy wiec każdy z pozostałych musiał zapłacić o 8zł więcej ile było osób?
25 wrz 13:20
Eta:
x −−− ilość osób , x€ N+
y −−− koszt na osobę , y >0
rozwiąż ten układ równań i pamiętaj o założeniach
x*y= 198
(x−2)*(y+8)= 198
25 wrz 13:23
ddddddddddddddd: x= 198/y
(198/y − 2) (y+8) = 198
198+1584/y − 2y−16=198/ *y
−2y
2−16y+1584=0 /2
−y
2 − 8y +792
delta= 64−4 * (−1) * 792
i nie wyjdzie cala liczba
25 wrz 13:31
sushi_ gg6397228:
wiec sprawdz czy dobrze przepisales polecenie
25 wrz 14:45