funkcja liniowa
2: Napisz wzór funkcji liniowej g, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji liniowej f i
przechodzi przez punkt A,jeśli:
A) f(x)=−2x+5; A(−0,5;4)
B) f(x)=2; A(3,−5)
Proszę o pomoc z tym zadaniem
25 wrz 13:02
Kejti:
f(x)=ax+b
jeśli wykres ma być równoległy, to współczynnik 'a' musi być taki sam w obydwu wzorach.
więc: g(x)=−2x+b
| | 1 | | 1 | |
przechodzi przez punkt A=(− |
| ;4) czyli: g(− |
| )=4 |
| | 2 | | 2 | |
g(x)=−2x+b
| | 1 | |
podstawiamy za 'x' − |
| i przyrównujemy do 4: |
| | 2 | |
b=...
i podstawiasz do g(x)=−2x+b
podobnie drugi przykład.
25 wrz 13:07
Eta:
A/ g(x)= −2(x−xA)+ yA
g(x)= −2(x −0,5)+4 => g(x)=....
25 wrz 13:11
Eta:
f(x)= 2 to wsp. kier. a= 0
B/ g(x) = 0*(x−3) −5 => g(x)= −5
25 wrz 13:13
2: A/
g(x)=−2x−1+4
g(x)= −2x+3
tak?
25 wrz 13:23
Eta:
niee

g(x)= −2x
+1 +4=.....
25 wrz 13:25
2: 
pomyłka z plusem
ale wynik ok?
25 wrz 13:26
2: Mam jeszcze takie zadanie:
Napisz wzór funkcji liniowej g, której wykres jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej f i
przechodzi przez punkt A, jeśli
A/
f(x) = −23x; A(−4,1)
B/
f(x)= 4x − 1; A(2,9)
25 wrz 13:33
Eta:
| | 1 | |
podobnie tylko współczynnik kierunkowy a g = − |
| |
| | af | |
g(x)= a
g( x−xA)+y
A
B/ podobnie
powodzenia
25 wrz 13:36
2: yy
25 wrz 13:51
2: nie rozumiem do końca tego 2 zad Eta
możesz zrobić ten przykład
25 wrz 14:07
2: pomoże ktos
25 wrz 14:48
25 wrz 16:21