ciągi geometryczne pomocy
lenka93: ciągi geometryczne pomocy!
czy ktoś potrafi mi pomóc?
mając dane:
oblicz n, a potem sumę geometryczną.
25 wrz 12:21
25 wrz 12:28
Eta:
| | an | |
an= a1*qn−1 => qn−1= |
| |
| | a1 | |
| | 2 | | 32 | | 2 | | 16 | | 2 | |
( |
| )n−1= |
| * |
| = |
| =( |
| )4 |
| | 3 | | 243 | | 3 | | 81 | | 3 | |
n−1= 4 to n= 5
| | q5 −1 | |
S5= a1* |
| =..... dokończ... |
| | q−1 | |
25 wrz 12:30
lenka93: | | 64 | |
ale skoro q n−1 wychodzi |
| , to ile wynosi n? |
| | 729 | |
25 wrz 12:34
lenka93: aa już wiem, dzięki za pomoc!
25 wrz 12:37
Eta:
pomyłkowo wpisałam
| | 32 | | 3 | | 16 | |
powinno być |
| * |
| = |
| |
| | 243 | | 2 | | 81 | |
25 wrz 12:51
8: czyli co a1 nie było potrzebne bo nie widzę żeby ktoś coś z tym wyrazem robił
25 wrz 13:07
8: za nim coś napisze muszę odświeżyć stronę ...
25 wrz 13:07
lenka93: @Eta wiem, już wyszlo poprawnie. dzieki
25 wrz 13:41