awdawdaw
karolajn: Liczba xo jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w. Wyznacz pozostałe pierwiastki tego
wielomianu.
a) w(x)=3x3 −11x2 +8x +4 , xo=2
zapisuje
3x3 −11x2 +8x +4) : (x−2) dziele hoernerme
potem licze Δ, ale pierwiastki wychodza mi zupelnie inne. Mógłby ktoś to rozwiązać ?
25 wrz 11:50
Eta:
| | 1 | |
po wydzielenie otrzymujesz 3x2−5x−2 Δ= 49 x= 2 v x= − |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
trzeci pierwiastek : x= − |
| |
| | 3 | |
2/ sposób W(x)= 3(x−2)
2 *( x−p) , x= p −−−− trzeci pierwiastek
W(x)= 3(x
2−4x+4)(x−p) => że wyraz wolny jest 3*4*(−p) = −12p
wyraz wolny w wyjściowym wielomianie jest równy 4
zatem
25 wrz 12:03