szkoła średnia wg. starego programu
Joe: x2+y2+4x−2y−20=0
rozwiązanie :
(x+2)2+(y−1)2−25=0 ...
czy ktoś mógłby wytłumaczyć mi czemu jest tam " −25 " , a nie " −20 " ?
25 wrz 11:28
Kejti: zauważ, że z nawiasów wyjdzie 4+1. 4+1−25=−20
25 wrz 11:31
Trivial:
x2+4x + y2−2y − 20 = 0
Zwijamy wzorami skróconego mnożenia, czyli bierzemy do środka połowę tego co stoi przy x lub y,
a potem odejmujemy kwadrat tej połowy.
(x+2)2−4 + (y−1)2−1 − 20 = 0
(x+2)2 + (y−1)2 − 25 = 0
25 wrz 11:37
Joe: oj Dziękuję
25 wrz 11:42
Eta:
S(−2,1) r2= (−2)2+12+20= 25
o: (x+2)2+(y−1)2= 25
25 wrz 11:49
25 wrz 11:52