o1: (x+3)2+(y−3)2 = 4
o2: (x−2)2+(y+4)2 = 4
Zauważ na początku bez żadnego liczenia, że okręgi mają równe promienie, a więc zawsze istnieje
prosta, względem której są symetryczne.
S1 = (−3,3), S2 = (2,−4), R = 2 ← rysujemy.
Teraz zauważmy, że ta prosta, nazwijmy ją k, przechodzi przez punkt P i jest prostopadła do
prostej S1S2. Punkt P jest środkiem odcinka S1S2. Jako, że nie mamy do czynienia z
prostymi 'pionowymi', policzymy współczynnik kierunkowy prostej S1S2 (niebieska
przerywana).
| S2,y−S1,y | −4−3 | 7 | ||||
aS1S2 = | = | = − | . | |||
| S2,x−S1,x | 2+3 | 5 |
| 1 | 5 | |||
ak = − | = | . | ||
| aS1S2 | 7 |
| S1,x+S2,x | S1,y+S2,y | 1 | 1 | |||||
P = ( | , | ) = ( | , − | ). | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 5 | 1 | ||||
− | = | * | + b | |||
| 2 | 7 | 2 |
| 6 | ||
b = − | . | |
| 7 |
| 5 | 6 | |||
Odpowiedź: Szukana oś symetrii ma równanie y = | x − | . | ||
| 7 | 7 |
1 symetralna to prosta AB
2 symetralna to symetralna odcinka AB ( czyli prostoadła do pr. AB i przechodzi przez
S −−środek odcinka AB
Wiem,że już teraz dasz radę
powodzenia
Współczynnik jest, to można już doliczyć.